15 Nieuwe zangers voor mannenkoor

door admin

Het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap kan in het nieuwe jaar 2023 rekenen op maar liefst 15 nieuwe zangers. De toekomst voor het gezelschap zag er in het najaar van vorig jaar nog heel wat minder rooskleurig uit. Door een gemiddeld hoge leeftijd (72 jaar) van de leden liep het aantal leden/zangers terug.

Rondom de oprichting in 1830 bestond het koor nog uit bijna honderd man. Afgelopen herfst oefenden elke maandag nog maar 62 zangers voor de concerten. Door een verhaal in het Haarlems Dagblad kreeg het gezelschap aanvulling met elf nieuwe leden en vier zogeheten projectzangers. Dat zijn zangers die meedoen aan de repetities en de uitvoering van één bepaald concert zonder lid te worden. “Vaak blijven die projectzangers hangen als ze ontdekken hoe leuk zingen bij ons is, en worden ze alsnog lid,” meldt woordvoerder Rick van der Burg.

Het koor is opgericht op 20 februari 1830 en is daarmee het oudste ongebonden mannenkoor van Nederland met een rijke historie. Het koor is niet verbonden aan een religieuze of politieke stroming en brengt een breed repertoire. Het bestaat momenteel uit ruim 60 zingende leden, die goed verdeeld zijn over de vier stemgroepen; 1e tenoren, 2e tenoren, baritons en bassen. Onder leiding van dirigent Arno Vree wordt elke maandagavond gerepeteerd.

Het meer dan 100-jarig gebouw van het koor aan de Jansstraat 78.

Het koor beschikt al meer dan 100 jaar over een eigen gebouw in de Jansstraat 78, direct om de hoek van de Grote Markt. Naast het zingen heeft het koor een actief verenigingsleven met tal van activiteiten, georganiseerd door en voor de leden en haar Vrienden. Volgens het Haarlems Dagblad wordt dit jaar een bijzonder jaar voor het koor. Naast de traditionele optredens tijdens onder meer Dodenherdenking en Korenlint, staat een concertreis op de planning met optredens in Nederland, België en Duitsland. Ook zit er een concert met musicalnummers aan te komen.

In Haarlem en omgeving treedt Zang en Vriendschap met grote regelmaat op. Jaarlijks is er één groot, goed bezocht optreden, in 2022 zelfs twee: Goud van Oud in de Philharmonie en de Misa Criolla van Ramírez in de Haarlemse St. Josephkerk. Jaarlijks leveren wij een bijdrage aan de Dodenherdenking op 4 mei, zingen wij tijdens Korenlint op de Open Monumentendagen en doen wij mee met de Hofjesconcerten van de Big Sing (voorheen Koorbiënnale). Het hoogtepunt dit jaar moet de concertreis worden. Met een verblijf in Zuid-Limburg worden concerten gepland in Nederland, België en Duitsland.

23 januari 2023