7 en 8 oktober Bavo-dagen in de Grote kerk

door admin

Traditiegetrouw viert De Vereniging ‘Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk’ de naamdag van Bavo (1 oktober) met de ‘Bavodagen’. Ook dit jaar wordt de St.-Bavokerk daarom  in het eerste weekend in oktober geheel gevuld met muziek. Op zaterdag 7 oktober is de kerk gratis toegankelijk en is er doorlopend muziek vanaf 12:00 uur.

Programma zaterdag 7 oktober

Vanaf 11.30 uur speelt Rien Donkersloot op het carillon van de Bavo om alle Haarlemmers en bezoekers van Haarlem attent te maken op het begin van een muzikale middag in de Bavo. Om 12.00 uur opent voorzitter Henk Kaan, met een kort woord, de middag. Vervolgens spelen Henny Heikens op het Müller-orgel en Jelte Althuis op basklarinet.

  1. Rachmaninov Vocalise (1915)
  2. Manneke Organum Floridum (2021)
  3. Dolphy (bew. J. Althuis) God Bless the Child (2003)

Om 13.00 uur spelen Jacobien Rozemond (viool & zang) en Renée Bekkers (accordeon) in het koor. Zij spelen Fratres van Arvo Pärt, de tweede sonate van Castello, de Ciaconna van Merula en ‘I’m nobody, who are you?‘ (tekst van Emily Dickinson) van Benjamin de Murashkin.

Het Haarlems Studentenkoor treedt vanaf 14.00 uur op onder het Müller-orgel. Het Haarlems Studenten Koor is een koor met studerende/werkende leden uit Haarlem en omstreken. Het koor staat onder leiding van Reyer Ploeg en zingt a-capella werken o.a. van Sergei Rachmaninov en Gerben Rebel onder het Müller-orgel.

Om 14.30 uur, direct na afloop van het optreden van Het Haarlems Studentenkoor, vindt in het koor de presentatie en de premièrevertoning plaats van de film  Het Christian Müller-orgel van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem. Het productieteam bestond uit cineaste Marcella Kuiper, Gerrit Bosch en Maria Bij de Vaate. De film kwam tot stand in samenwerking met stadsorganist Anton Pauw en werd financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk. 

Om 15.15 uur is het de beurt aan organist Dirk Koomans en fluitiste Priska Becking. Zij spelen een Largo in e en een Concerto in d (drie delen: Allegro-Adagio-Allegro) van Antonio Vivaldi (1678-1741). Daarnaast speelt Dirk Koomans twee solowerken op het Flentrop orgel: Aria variata van Johann Christoph Bach (1642-1703) en ‘SpongeBob-Fugue’ van Ethan Hochberg.

En tenslotte een verrassing voor de vele bezoekers van de Bavodag, die gewend zijn aan uitvoeringen van klassieke muziek: om 16.15 uur staat en rapt het duo Dos Hermanos onder het Müller-orgel. Dos Hermanos bestaat uit de broers Joel Labadie-Cortes (1986) en Lorenzo Labadie-Cortes (1989) uit Haarlem. Sinds 10 maart 2017, tot op heden, zijn zij de huisrappers van het televisieprogramma ‘Het Klokhuis’.

Concert op zondagavond 8 oktober

Op zondagavond 8 oktober staat een uitvoering van werken van Maurice Duruflé op het programma. Het kamerkoor ‘Amsemble’ zingt onder leiding van dirigent Benjamin Bakker o.a. het Requiem Opus 9. De aanvang van deze uitvoering is 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur (ingang Grote Markt, via winkel).  De kaartverkoop voor dit concert is inmiddels van start gegaan op deze site.

  • Anon. Requiem Aeternam introitus  (koor)
  • Maurice Duruflé Requiem Op. 9 (koor, mezzosopraan, bariton, orgel)
  • Camille Saint-Saëns Prélude en Fuga in Es groot Op 99 No. 3 (orgel)
  • Maurice Duruflé Quatre Motets sur de themes grégoriens, Op 10 (koor)
  • André Caplet Pie Jesu (bariton, orgel)
  • Pierre Villette Panis Angelicus Op 80 (koor)
  • Hymne à la vierge Op 24 (koor)