Zaterdagavond 23 december stond de Kokstraat vol met buurtbewoners tijdens de gezellige Lichtjesavond die was georganiseerd door de buren van het mooie straatje tussen de Koudenhorn en de Bakenessergracht. Er was muziek, glühwein en chocolademelk onder de lampjes. Uiteraard kon je ook nog sponsor worden van de Stichting ALS, die aandacht vraag voor de vreselijke zenuwziekte amyotrofische laterale sclerose.
Er werd enthousiast meegezongen met het swingende vrouwenkoor Barbees & Barflies dat een reeks kerstliederen op de klinkers van de Kokstraat neerzette. En voormalig stadsdichter, muzikant, en culturele aanjager Joshua Baumgarten las twee gedichten voor waaruit zijn betrokkenheid met het aanloopcentrum Stem in de Stad sprak
Elk jaar in november klimmen bewoners van de Kokstraat op de ladder om een reeks gekleurde lampjes op te hangen. Een mooie traditie, die dit jaar een bijzonder karakter had. Je kon (en kan nog) een of meer lampjes adopteren voor een heel goed doel: de bestrijding van ALS, de progressieve, dodelijke zenuwziekte amyotrofische laterale scleros
Het ophangen van de lampjes in de Kokstraat is een vrolijke traditie die is ontstaan in 2014. Toen vond de elfde editie van Serious Request plaats in Haarlem, de jaarlijks terugkerende actie van de Nederlandse radiozender 3FM. Op de Grote Markt stond het Glazen Huis met onder andere dj Giel Beelen en duizenden en duizenden mensen brachten ruim 12 miljoen euro bij elkaar voor het Rode Kruis.
Dit jaar kan je een van de 200 lichtjes in de Kokstraat adopteren voor € 15,00 ten behoeve van de Stichting ALS. Voor € 30,00 kun je zelfs exclusief een lampje adopteren, dat je vervolgens aan iemand kunt opdragen die wel wat licht in deze duistere tijden kan gebruiken. Je kunt doneren via deze link.
Als je een lampje adopteert, vermeld in de opmerking bij je donatie dan aan wie jij je lichtje opdraagt.
In Nederland leven zo’n 1500 mensen met ALS), of de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Elk jaar komen er 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500 mensen. Dat betekent dat elk jaar duizenden gezinsleden, vrienden, kennissen, familie en collega’s te maken krijgen deze mensonterende ziekte. Patiënten is maar weinig tijd gegund, bij ALS vallen de spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Er is daarom geen tijd te verliezen.