Bewoners Spaarne in geweer tegen afvalbakken

door admin

Bewoners van het Spaarne in de wijk Bakenes zijn nu ook in het geweer gekomen tegen de recente plaatsing van drie ondergrondse afvalbakken vlak bij de Gravestenenbrug. In het Haarlems Dagblad zegt bewoner Nico Geusebroek onder andere: “De hele buurt ging zowat over z’n nek. Tot onze verbazing stonden er ineens drie nieuwe bakken. Onpraktisch én ontsierend. Toeristen maken hier graag foto’s, net als stelletjes op hun trouwdag. Dat moeten ze nu gaan doen met die vuilniscontainers op de achtergrond.”

Geusebroek begrijpt niet waarom de oude situatie aan de andere kant wordt aangepast. Daar worden de bovengrondse containers weggehaald. “Daar konden we zonder problemen alles kwijt. De nieuwe bakken zijn niet nodig – en er staan twee groenbakken bij, terwijl helemaal niemand hier in de buurt een tuin heeft.” Een andere bewoner van het Spaarne, Huib Vissers, zegt: “Bezoekers van de stad willen een mooie wandeling langs het Spaarne kunnen maken, en als individueel omwonende zit ik nu naar deze containers te kijken. Ik voorzie dat de containers voor veel meer zwerfafval gaan zorgen.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlem zijn de nieuwe containers onderdeel van het Strategisch Plan Afvalscheiding. De gemeente wijst erop dat met deze effectief geplaatste containers minder rijbewegingen nodig zijn om vuilnis op te halen. Minder vuilniswagens dus. “Deze nieuwe locatie voldoen aan alle eisen, en dat is niet makkelijk in de Oude Stad.” De bewoners zouden in augustus 2022 per brief geïnformeerd zijn. De omwonenden zeggen in de krant nergens van te weten. “Ik heb acht mensen gesproken en niemand heeft een brief gehad,” zegt Huib Vissers. “Als ik die wel had gekregen, had ik van me laten horen.”

26 januari 2023