Bijeenkomst voor bewoners Korte Begijnestraat over nieuwe zalen De Schuur

door admin

De gemeente heeft in een brief aan de directe omwonenden van de panden aan de Korte Begijnestraat 10 en 12 aangekondigd dat zij op korte termijn in gesprek met hen wil over de plannen van de Schuur om achter deze voorgevels een extra filmzaal en een filmzaal/multifunctionele zaal voor in totaal circa 130 bezoekers te bouwen. Momenteel is de gemeente samen met het projectmanagement-bureau ToornendPartners gestart met het opstellen van een ruimtelijk en technisch programma van eisen. Voor de gemeente dit programma definitief vaststelt, wil zij de bewoners mondeling over het project informeren. Wat vinden de bewoners belangrijke aandachtspunten, vragen en eventuele zorgen om mee te nemen in de uitbreiding?

De Stichting Vrienden van de Bakenes heeft er in een recent gesprek met de directie van de Schuur op aangedrongen dat dit overleg met bewoners zou gebeuren vóór er een definitief plan op tafel komt. De bewoners die ook bij dit gesprek aanwezig waren, vragen zich af of extra filmzalen de financiële problemen door de concurrentie van Pathé en de Koepel gaan oplossen. En of de bestaande culturele instellingen niet meer en beter kunnen gaan samenwerken. Ze zijn bang dat de hoge, nieuwe bebouwing licht gaat wegnemen in hun woningen en in de Korte Begijnestraat. En ze vinden het jammer dat de achtertuin (met boom) moet wijken voor de boven elkaar gebouwde twee zalen in een toch al zo van groen verstoken buurt. Ze zouden veel liever nieuwe woningen zien op deze locatie. Bovendien vrezen ze verkeer en overlast in de nauwe Korte Begijnestraat en omliggende straten door de bouw van de nieuwe zalen.

De situering van de twee nieuwe zalen van de Schuur in de Korte Begijnestraat achter de voorgevels van de panden op nummer 10 en 12. In de nieuwbouw (roze) komen voor de twee nieuwe, op elkaar gestapelde (film)zalen ook extra werkplekken, onder andere voor de nieuwe Filmeducatie Hub Noord-Holland, en toiletten voor personeel en bezoekers.
Er komt geen in- of uitgang ten behoeve van de nieuwe zalen in de Korte Begijnestraat. Bezoekers komen en gaan via de bestaande Schuur-entree en -ruimten (geel) in de Lange Begijnestraat.