Boeiend en geestig Praatje Bakenes

door admin

Donderdag 7 september was het eerste ‘Praatje Bakenes’ op Bakenessergracht 25. Net als de andere nieuwe activiteit van de Stichting Vrienden van de Bakenes (de Binnenloper) was ook deze première een groot succes. Het maximum aantal bezoekers werd bereikt, ondanks de hitte in de buurt.

De spreker was voormalig advocaat Hans van Es met een boeiend verhaal over de ontwikkelingen in het strafrecht. Maar de jurist leverde ook een soms heel geestig verhaal over zaken achter de schermen van zijn vroegere werk. Zoals over inmiddels niet meer bestaande ‘nette’ boeven die niets moesten hebben van collega-delinquenten als moordenaars, dieven en kinderverkrachters. En ook een onthullend betoog over de gang van zaken in het huis van bewaring of gevangenis, met name over de rangorde in de bajes.

Volgens de inmiddels gepensioneerde jurist is er veel veranderd in het criminele milieu en de rechtspraak. Drugs en wapens beheersen nu de zittingen in de rechtbank. Hans van Es heeft weinig op met het fenomeen ‘kroongetuige’ en had ook veel bedenkingen over het moreel bewustzijn van sommige collegae-juristen en de soms bizarre belangstelling van media en praatprogramma’s voor criminelen, advocaten, officieren van justitie en politiemensen.

De volgende aflevering van ‘Praatje Bakenes’ is op de eerste donderdag van de volgende maand, dus 5 oktober a.s.