Brahms-programma in Waalse Kerk

door admin

Op vrijdag 3 maart, vanaf 20.15 uur, brengt het Nederlandse vocaal kwartet BrinCQ een bijzonder muziekprogramma ten gehore in de Waalse Kerk op het Begijnhof in Haarlem: de Liebeslieder-Walzer van Johannes Brahms zoals ze nooit eerder klonken, namelijk met nieuwe, Nederlandse teksten. Ook klinken onder andere de vermaarde Hongaarse Dansen en het adembenemende Schicksalslied – wél in het oorspronkelijke Duits van Brahms trouwens.

Het kwartet bestaat uit sopraan Charlotte Houberg, mezzo sopraan Karin Brunt, tenor Joost van Velzen en bariton Nathan Tax. Stuk voor stuk bekende namen in Nederland door solistische of pedagogische werkzaamheden, of in professionele koren. Zij worden begeleid door twee toppianisten en vergezeld door twee Nederlandse dichters. Zij lieten zich inspireren door Brahms’ muziek, de wereldpoëzie van de omstreden Duitse dichter Georg Friedrich Daumer, én de persoonlijke liefdeservaringen van BrinCQ.

Met hun frisse blik geven dichters Lily Monori van Dijken en Frank Verhulsdonck het hedendaagse publiek een nieuwe ingang in de vertrouwde muziek van Brahms. Samen pogen de uitvoerenden dit oude, maar universele materiaal zijn oorspronkelijke bedoeling terug te geven. Dat doen ze ook op instrumentaal vlak. De pianisten Martijn Willers en Pau Hernandez Alenyar begeleiden dit programma op historische rechtsnarige vleugels (van de legendarische piano- en vleugelbouwer Blüthner uit Leipzig en de Franse instrumentmaker Sébastien Érard). Deze instrumenten hebben een bescheiden en transparante klank, toegankelijker en aardser dan overdonderende moderne concertvleugels. Minder wolligheid, meer transparantie.

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Andriessen Vleugels en Piano’s uit Haarlem, de Gilles Hondius Foundation en de gemeente Haarlem. Daardoor kunnen lezers van de website van de Vrienden van de Bakenes dit programma meemaken voor een speciale prijs van € 17,00 (in plaats van € 27,00) door tickets te bestellen vanaf 2 maart om 08.15 uur via tinyurl.com/sprinthaarlem. Let wel: het gaat slechts om een beperkt aantal kaarten. Normale kaarten zijn te bestellen via deze website.