Busstation Schipholweg krijgt meer gezicht

door admin

Er rijden geen bussen door de Bakenes. Voor sommige minder mobiele bewoners misschien niet zo plezierig. Maar voor de meeste buurtgenoten is 8-10 minuten lopen naar het station geen al te groot probleem. Vandaar vertrekken bussen naar Amsterdam, naar Schiphol, naar de Zuidas of de Bijlmer en verschillende bestemmingen in de regio. Dat gaat drastisch veranderen door de komst van een nieuw busstation op de Schipholweg, tussen de Buitenrust- of Rustenburgerbrug over het Spaarne en de afslag naar Schalkwijk Centrum (Europaweg).

De bedoeling van het plan voor dit busstation is om verkeersoverlast van lange (dubbeldeks)bussen door een groot deel van de (binnen)stad te verlichten. Een groot deel van de bussen die nu naar het station rijden, zal over een paar jaar niet verder rijden dan de Schipholweg. Uiteraard moeten andere bussen passagiers van dit busstation naar de binnenstad en het station vervoeren. Maar dit zullen er veel minder zijn dan nu. Het voordeel van dit plan is dat er gewerkt kan gaan worden aan herinrichting van de huidige steenwoestijn voor het prachtige Haarlemse station.

Afgelopen 4 april heeft het college van B&W het stedenbouwkundig plan voor het OV-knooppunt op de Schipholweg vastgesteld. In dit plan staat in grote lijnen hoe het gebied eruit gaat zien. Het busstation komt op de Schipholweg, bij de Buitenrustbrug. Mogelijk zal in de verre toekomst (een deel van) de Schipholweg in een tunnel onder de grond komen te liggen. Er komt ook een ondergrondse fietsenstalling en een gang onder de Schipholweg door. Op het OV-knooppunt kun je straks overdekt wachten op de bus, en snel even koffie of een broodje halen.

De plannen hebben gevolgen voor het autoverkeer op de Schipholweg. De Buitenrustbrug bestaat uit 2 aparte bruggen. Auto’s gaan straks over de zuidelijke brug, bussen gaan over de noordelijke brug. Zowel de bussen als de auto’s op de Schipholweg kunnen zo beter doorrijden. Voor de zomer gaat de gemeente in gesprek met omwonenden over de plannen. Eind 2024 moet de bouw beginnen.