De Schuur in nood: twee extra filmzalen nodig

door admin

De Schuur moet gaan uitbreiden om iets te doen aan het structurele verlies van circa € 500.000 per jaar. Het theater aan de Lange Begijnestraat wil daarom twee nieuwe zalen bouwen, in de Korte Begijnestraat tegenover café Het Wapen van Bakenes.

Woordvoerder Sunniva Matla meldt in een verhaal op nhnieuws.nl vandaag dat bezoekersaantallen bij het filmhuis zijn gedaald, eerst door corona en later door de komst van de Filmkoepel en Kinepolis in Schalkwijk. De laatste bioscoop ging eind 2020 open en heeft zes bioscoopzalen met in totaal 937 stoelen. Begin vorig jaar kwam daar nog de Filmkoepel bij op een steenworp afstand van de Schuur. De Filmkoepel heeft ook zes zalen en telt ruim 600 stoelen.

Filmzalen in de Koepel grootste concurrent

Met name de Filmkoepel is een concurrent met een vergelijkbaar filmaanbod als de Schuur. Toch hoort de Schuur nog wel bij de filmhuizen met de hoogste stoelbezetting van het land en komen er dit jaar naar verwachting zo’n 100.000 mensen een film bekijken. Al was het alleen maar omdat de Filmschuur een aanzienlijk betere geluidsweergave heeft dan de doorsnee bioscopen. De Schuur wil daarom uitbreiden met twee zalen: een filmzaal met 70 stoelen en een multifunctionele zaal waar plek is voor 60 bezoekers. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar het klopt wel, zegt Matla: “Het is een filmwet dat het publiek weer groeit met kleine zalen erbij. Je kunt simpelweg een bredere programmering aanbieden, meer titels op dezelfde tijd vertonen dus.”

De wens voor die twee extra zalen leefde al langer bij de Schuur, maar door de tekorten is haast nu geboden. Cultuurwethouder Diana van Loenen is voorstander van de uitbreiding, vertelt haar woordvoerder. “Zonder uitbreiding komt de Schuur in grote financiële problemen. Dan kan het in de toekomst niet meer de huidige functie uitoefenen.” Voor de gemeente is de Schuur een belangrijk podium en productiehuis met als vaste bespeler Toneelschuur Producties. “Met de uitbreiding kan de Schuur het tekort terugdringen. De investering die nodig is – zo’n 2,5 miljoen euro – verdient zich in tien tot twaalf jaar terug.”

Uiteraard gaat de gemeenteraad uiteindelijk over zo’n grote investering. Als de raad niet akkoord gaat met de uitbreiding blijven er twee scenario’s over. In het eerste moet de gemeente het jaarlijkse tekort van een half miljoen euro bijpassen met een extra subsidie. In het zwartste scenario komt er helemaal geen extra geld voor de Schuur en dreigt het einde voor de culturele instelling.

Zie ook: Politiek wil Schuur helpen met twee extra zalen