Gemeente akkoord met rouwkamer Begijnhof

door admin

De Gemeente Haarlem heeft – ondanks ernstige bezwaren van de bewoners – besloten om de vestiging van een rouwkamer aan de achterkant van de Waalse kerk toe te staan. Volgens de gemeente past een mortuarium binnen het bestemmingsplan van het Begijnhof.

De bewoners die de toestemming uit het Haarlems Dagblad moesten vernemen, zijn zwaar teleurgesteld in het wegwuiven van hun bezwaren. “De gemeente verschuilt zich achter het juridische verhaal van het bestemmingsplan. Maar blijkbaar vindt men op het stadhuis het belang van een uitvaartonderneming uit Heemstede belangrijker dan het belang van de bewoners in dit historische stukje Haarlem.”

Rechts de hoge struiken die voor overlast zorgen op het Begijnhof

In het voorjaar kwamen bewoners er bij toeval achter dat de in financiële problemen verkerende Waalse kerk een rouwkamer wilde inrichten in de oude consistorie van de kerk. Zij richtten zich met een brief tot de gemeente om het plan tegen te houden. Daarin stipten ze verschillende redenen aan voor hun bezwaren. De ingang van de rouwkamer ligt slechts op enkele meters afstand van de voordeuren van de woningen aan deze kant van het Begijnhof. De bewoners worden dus regelmatig geconfronteerd met een lijkwagen en rouwende bezoekers voor het raam.

Een groot bezwaar van omwonenden is ook dat er nog meer druk komt op het beperkte aantal parkeerplaatsen op het Begijnhof. Aan de lopende band rijden auto’s het doodlopende Begijnhof op op zoek naar een plekje. Meestal is er geen plek beschikbaar en moeten de auto’s manoeuvreren en achteruit rijden om terug te rijden naar de Jansstraat. Dat wordt ook het lot van bezoekers van de rouwkamer. En de lijkwagens zullen moeite hebben om de ingang van de rouwkamer/consistorie te bereiken en keren en achteruit moeten rijden om hun lading bij de ingang van de consistorie in en uit te kunnen laden.

De teleurstelling door de afwijzing van de bezwaren van de Begijnhof-bewoners wordt nog eens versterkt door het negeren door de gemeente van veel andere problemen die zij in hun stukje Haarlem ondervinden. Zoals het parkeerprobleem in het doodlopende Begijnhof. De bewoners hebben gevraagd om de parkeerpaal in de Jansstraat een meter of tien te verplaatsen in de richting van de Josephkerk. Daarmee wordt het vergeefse in- en uitrijden van automobilisten naar het Begijnhof voorkomen, komt er meer parkeerruimte beschikbaar voor bewoners en ondernemers, wordt ook het autoverkeer van bezoekers van de bordelen en horeca in de buurt voorkomen, en – vooral – overlast van drugskoeriers ’s avonds en ’s nachts.

De gemeente heeft maanden geleden een aantal beloften gedaan voor verbetering van de veiligheid en voorkomen van overlast op het Begijnhof. Zo zou er meer verlichting komen en zou de hoge begroeiing van heesters op het vroegere kerkhof naast de kerk worden gesnoeid. De donkere omgeving en de hoge struiken leiden tot urineren en het doen van grote behoeften. De bewoners hebben tot nu toe nog niets gemerkt van deze toezeggingen.

Het Heemsteedse bedrijf Brokking & Bokslag, dat de rouwkamer zal beheren, voorspelde voor de zomer bij NH Nieuws al dat het vermoedelijk niet storm gaat lopen. “Ik verwacht dat er eens per twee weken iemand komt te liggen. Er rijden dus zeker geen rouwauto’s af en aan”, aldus uitvaartbegeleidster Diederiec Smalbrugge.