Gratis herdenkingsconcert Albert de Klerk in de St. Josephkerk

door admin

Zondagmiddag 26 november om 15.30 uur is er in de St.-Josephkerk een buitengewoon concert op het Adema-orgel in de kerk aan de Jansstraat 43. Het is een concert ter ere van de Haarlemse organist Albert de Klerk, die op 2 december 1989 overleed op 81-jarige leeftijd. De toegang tot de kerk is gratis, na afloop wordt er gecollecteerd. De orgelwerken worden uitgevoerd door Leo van Doeselaar, leerling van De Klerk aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Om te ontkomen aan het naderende oorlogsgeweld ontvluchtte Jos de Klerk, de vader van Albert, in 1914 zijn woonplaats Antwerpen (Merksem). Kort nadat hij zich in Haarlem had gevestigd, kon hij zijn vrouw Louise van de Velde en hun dochtertje Mia over laten komen naar Nederland. In 1915 namen ze hun intrek in het huis aan de Bakenessergracht 26, naast de beroemde muzikale familie Andriessen. Daar kwam Jozef Albert de Klerk op 4 oktober 1917 ter wereld.

Albert de Klerk in zijn werkkamer aan de Bakenessergracht

Jos de Klerk werd eind 1915 dirigent van het koor van de St. Josephkerk, waar Hendrik Andriessen organist was. Dat bleef hij 65 jaar lang. Toen Albert groot genoeg was, ging hij met zijn vader mee naar de Josephkerk. Vooral het orgelspel van Andriessen maakte grote indruk op de jonge Albert. In juli 1934 nam Andriessen afscheid als organist van de St. Josephkerk. Al snel werd een opvolger gevonden in de persoon van Albert de Klerk. Voorwaarde was wel dat hij orgel ging studeren aan het conservatorium. De Klerk begon zijn studie bij Cornelis de Wolf.

De concertpraktijk van De Klerk was zeer intensief. Hij concerteerde op alle belangrijke orgels in Nederland en ver daarbuiten. Hoogtepunt vormde de benoeming tot stadsorganist van Haarlem in 1956. De naam van De Klerk als dirigent zal vooral verbonden blijven aan het Koor Katholiek Haarlem, waarvan hij in 1946 zelf de oprichter was.

De Klerk bereikte in 1982 de pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekende dat hij zijn baan aan het conservatorium en als stadsorganist van Haarlem moest beëindigen. Als dirigent van Koor Katholiek Haarlem kon hij langer aanblijven, daar nam hij pas in 1991 afscheid van. Toen restte hem alleen nog de St. Josephkerk, die hij tot aan zijn dood trouw zou blijven. Op 27 november 1998 werd De Klerk, onderweg van de Josephkerk naar huis, getroffen door een beroerte. Hij overleed op 2 december 1998. Na de uitvaartdienst in de Josephkerk werd Albert de Klerk op 7 december 1998 begraven op het St. Adelbertuskerkhof te Bloemendaal.