Daar gaat hij… Gravestenenbrug ‘verdwijnt’ tot 28 maart 2024

door admin

UPDATE – Op 5 december, om precies half drie, tilde de grote drijvende kraan Leendert het eerste deel van de Gravesteenbrug van zijn onderstel. Het begin van het grote onderhoud door aannemer Dura Vermeer aan de befaamde brug over het Spaarne ter hoogte van de Bakenessergracht. Eind maart 2024 moet de gerenoveerde hefbrug weer op zijn plaats liggen.

De Gravestenenbrug, de ophaalbrug over het Spaarne tussen de wijken Bakenes en de Burgwal, zal vier maanden lang uit het stadsbeeld verdwijnen wegens groot onderhoud. Aannemer Dura Vermeer is op 27 november begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. De hele constructie van de markante brug wordt begin december naar Amsterdam verplaatst. Op 28 maart volgend jaar moet de brug weer toegankelijk zijn voor fietsers en wandelaars.

De omleidingsroute voor fietsers en wandelaars.

Passanten over het Spaarne moeten in die periode omrijden of -lopen via de meer naar het Zuiden gelegen Melkbrug (zie de tekening). Alle metalen onderdelen van de brug zelf worden geheel of gedeeltelijk vervangen of hersteld. Ook het beton, het metselwerk en het houtwerk op de (tussen)steunpunten van de brug wordt gerepareerd of vervangen.

De huidige brug dateert van 1950 en diende als vervanging van de brug die hier op dezelfde plaats al zo’n 600, en misschien zelfs al wel 800 jaar lag.