Gravestenenbrug wordt rood/wit geschilderd

door admin

Architecten uit de periode 1880-1950 kozen de kleuren van hun bouwwerken heel bewust, zodat ze pasten in het stadsbeeld. Wim de Wagt, adviseur Erfgoed bij Gemeente Haarlem: “Haarlem had halverwege de 19e eeuw een periode van armoede achter de rug. Toen het economisch beter ging kwam het besef dat de uitstraling van een stad belangrijk is. Er werd veel aandacht besteed aan de vormen en kleuren van bruggen.”

Later werd het gebruikelijk om alle bruggen dezelfde kleur te geven, vaak wit. Maar bruggen zijn monumenten, die veel beter tot hun recht komen in hun oorspronkelijke kleur.

Die kleur terugvinden is niet altijd makkelijk. “Soms heb je geluk en vind je een oude tekening met de oorspronkelijke kleur. Maar vaak is het ook gewoon krabben en verflagen laten analyseren door specialisten.” De komende jaren willen we van alle bruggen in de binnenstad de oorspronkelijke kleuren terugvinden en die gebruiken als de bruggen toe zijn aan een nieuwe onderhoudsbeurt.

Bij sommige bruggen is dat al gebeurd. Zo zijn de hekwerken van de onlangs vernieuwde Schalkwijkerbrug over de Lange Herenvest in de historische lichtgrijze kleur geverfd. Ook de Gravestenenbrug over het Spaarne, die op dit moment is afgesloten vanwege groot onderhoud, krijgt zijn oorspronkelijke kleuren terug, wit en rood.