Meer groen in de Bakenes dit voorjaar

door admin

Mooi voorjaarsnieuws. Op verschillende plekken in de met schaars groen toebedeelde Bakenes zijn de afgelopen week bomen geplant en plantenvakken gereed gemaakt. In de Jansstraat heeft decennia lang maar één – fraaie boom – gestaan, vlak voor de St. Josephkerk. Die heeft de afgelopen weken een opkikker gekregen. De boomspiegel kreeg een forse lading extra goede grond toegediend voor een frisse start van het groeiseizoen 2024. Verderop in de Jansstraat, vlak bij de Jansbrug, zijn enkele jonge bomen geplant en verschillende plantvakken gecreëerd voor vaste planten. En hetzelfde gebeurde voor de gerenoveerde voormalige rechtbankgebouwen verderop in deze straat. In de Zakstraat tenslotte zijn vakken gemaakt voor beplanting aan de kant van de (jubilerende) Rozenkruisers. In een vruchtbare samenwerking tussen de politie, de Rozenkruisers, de gemeente Haarlem en de werkgroep Bebouwde Omgeving van de Stichting Vrienden van de Bakenes.

Plantvakken Jansstraat al weer aangepast

Slechts één week heeft het gekost voordat de gemeente Haarlem de nieuwe groenvakken in de Jansstraat weer onder handen moest nemen, meldt het Haarlems Dagblad. Belangenorganisatie Drempelloos en verschillende raadsfracties wilden tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de raad van Wethouder Robbert Berkhout weten hoe het mogelijk was dat de groenvakken zo waren aangelegd dat de straat niet goed begaanbaar meer was voor mindervalide binnenstadbewoners.
De wethouder meldde dat in de uitvoering iets niet goed is gegaan. Waar de fout precies gezeten heeft of wie deze begaan heeft, liet de bestuurder in het midden. Inmiddels is het een groenvak aangepast en een andere is verwijderd.
Het stadsbestuur en Van Heuven hebben inmiddels contact gehad, en afgesproken is dat zij een presentatie gaat geven aan ambtenaren om te zorgen dat missers zoals met de groenvakken niet meer zullen voorkomen.

Pauline van Heuven van Drempelloos strijdt met hulphond Irza al jaren voor een toegankelijker Haarlem.