Zo zag de gracht eruit tijdens Disney+ filmopnamen

door admin

Maandag 29 augustus was een absurde, en tegelijkertijd fascinerende dag in de Bakenes. Een filmploeg van zo’n 200 mensen – uit alle hoeken van de wereld – streek neer in de buurt voor opnamen van een televisieserie, in opdracht van Disney+/National Geographic, over Miep Gies. Kijk maar eens naar de prachtige foto’s die bewoners maakten van de activiteiten, acteurs en figuranten, en aankleding van de set. U vindt ze onderaan dit bericht.

Aan beide zijden van de Bakenessergracht en de hoek Lange Begijnestraat en Korte Begijnestraat werd iedereen die niet in het gebied woonde tegengehouden door beveiligers. Dat betekende dat de bewoners zelf alle kans hadden om van dichtbij te zien hoe een Amerikaanse regisseur, een Tsjechische art-director en een Nederlandse locatiemanager heel planmatig, geconcentreerd maar ook relaxed te werk gingen om perfecte opnamen voor de zeven of acht afleveringen tellende televisieserie te maken.

In de Korte Begijnestraat was de bakstenen gevel van het moderne deel van het Hofje van Bakenes ‘verborgen’ achter een markt uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Voor de ramen de panden die in beeld kwamen waren (Engelstalige) Duitse verordeningen en aankondigingen geplakt. Er stonden her en der jute zakken, oude vuilnisbakken, kratten met bijvoorbeeld melkflessen, tonnen, fietsen en handkarren.

Op de gracht stonden slechts enkele oude (Duitse) auto’s, en in het water waren vrijwel alle bootjes tijdelijk naar andere locaties vertrokken. De boten die niet waren verwijderd, werden met oude dekzeilen gecamoufleerd. De witte strepen van de parkeervakken werden met lijm en verf onzichtbaar gemaakt. Parkeermeters kregen een houten omhulsel, net als de betonnen pilaartjes voor de huizen. Zelfs de lage ijzeren hekjes langs de kade waren verwijderd op plekken die mogelijk in beeld kwamen.

De opnamen gingen door tot middernacht. ’s Avonds hingen er op verschillende plaatsen enorme lichtbakken aan hoge kranen. Alle straatlantaarns waren uit, en de ramen die in beeld konden komen waren verduisterd, net als in de Tweede Wereldoorlog. In de laatste scène sprongen vier hoofdrolspelers van de Begijnebrug in het water van de Bakenessergracht. Gelukkig was het warm. Maar uit voorzorg lagen er duikers en speedboten onder de brug om te voorkomen dat de acteurs zouden verdrinken.

De naam van de serie ‘A Small Light’ is gebaseerd op een uitspraak van Miep Gies. “Ik hou er niet van om een held genoemd te worden, want dat geeft de indruk dat je speciaal moet zijn om anderen te helpen,” zei zij ooit in een interview. “Ook een doodnormale secretaresse, huisvrouw of tiener kan in een donkere ruimte een klein licht laten schijnen.”

Door de secretaresse van Anne’s vader Otto Frank als hoofdpersoon te kiezen, geeft de serie een nieuwe kijk op het verhaal van Anne Frank. Het laat niet alleen het perspectief van de onderduikers zien, maar juist ook van de Amsterdammers die hun leven hebben geriskeerd in het verzet. De kijker wordt meegenomen naar verschillende momenten in het leven van Miep Gies, als kind, tiener en jonge vrouw.

De eerste vrijgegeven setfoto van
A Small Light met Jan en Miep Gies

De rol van Miep Gies wordt gespeeld door actrice Bel Powley, onder meer bekend van The Morning Show op Apple+ . Otto Frank wordt vertolkt door Scream- en Wolverine-acteur Liev Schreiber. Jan Gies door Joe Cole, en Billie Boullet speelt Anne Frank.

De serie is Engelstalig en zal ook internationaal worden aangeboden. De grote rollen worden gespeeld door acteurs en actrices uit andere landen, bijrollen worden wel ingevuld door Nederlanders. Naar verwachting komt de serie uit in het voorjaar van 2023 op National Geographic History.

De week voor de eigenlijke filmopnamen had Spaarnelanden de Korte Begijnestraat en het middelste gedeelte van de gracht, aan beide kanten ontdaan van alles wat deed denken aan het jaar 2022. Vuilnisbakken, verkeersborden, fietsrekken en bankjes werden uit de grond gehaald. Zie daarvoor ook: Bakenes op de schop voor filmopnamen

Lees meer over Miep Gies en haar rol in dec Tweede Wereldoorlog in dit verhaal.


29 augustus 2022

©Anouk de Kleermaker
Foto Anouk de Kleermaeker
Op het station in Haarlem – voor de serie van naam veranderd in Amsterdam – werden opnamen gemaakt van het transport naar Westerbork van de familie Frank en hun mede-onderduikers – Foto Anouk de Kleermaeker
Foto Thijs Bolle

15 oktober 2022