Midas Dekkers onthult spreuk op zijmuur café

door admin

Afgelopen vrijdag 21 april 2023 heeft Midas Dekkers een tekst van zijn hand onthuld op de zijmuur van café Du Théâtre in de Smedestraat te Haarlem. Midas Dekkers is daar naar eigen zeggen ‘onder de toog geboren’ en heeft er het eerste deel van zijn jeugd doorgebracht. Destijds heette het café Monty Taverne (vernoemd naar generaal Montgomery). Zijn ouders waren de eigenaren van de kroeg.

Midas heeft met liefde en weemoed geschreven over het café in zijn boek: Volledige vergunning (2017, Uitgeverij Bas Lubberhuizen). Het citaat op de muur komt uit dat boek. De huidige eigenaar van het café, Tjerk Schreurs, was meteen enthousiast over het initiatief en heeft actief meegeholpen bij de realisatie.

Literatuur op de muur

Dit is het zevende murenproject van Stichting Literair Haarlem. Op 23 april 2021, werd de eerste muurtekst van D.V. Coornhert in de Jansstraat door burgemeester Jos Wienen onthuld. Daarna zijn twee teksten van Godfried Bomans aan de noordzijde van het station gerealiseerd. Op de website van Literair Haarlem staan alle gerealiseerde en geplande muren genoemd. Het wachten is nog een tekst op een muur in de Bakenes, maar er zijn plannen voor.

Het initiatief heeft tot doel om de rijke Haarlemse literaire traditie in het straatbeeld zichtbaar te maken. Om zo literatuur als het ware uit het boek te bevrijden en voor iedereen toegankelijk te maken. We hopen hiermee voorbijgangers te verrassen en te inspireren. En ze daarmee wellicht nieuwsgierig te maken naar de auteurs en hun werk. Grafisch ontwerper en kunstenaar Jean-Paul Mombers tekent voor het ontwerp en de uitvoering.