Nieuw: Brocante verkoop op Donkere Begijnhof

door admin

Het Donkere Begijnhof is wel een heel oud stukje van de Bakenesserbuurt. Maar niet het allerfraaiste. Geparkeerde auto’s, afvalbakken, een urinoir en hoge hekken met vervaarlijke punten om insluipers weg te houden bij de rommelige verzameling gebouwen achter de St. Josephkerk. In dat hoekje zit een verwaarloosd pand met de in steen uitgehouwen benaming Cathechismus Kamers. Er mag aan de buitenkant wel eens – laten we het voorzichtig zeggen – een kwastje verf overheen.

Op de begane grond zit het atelier van schilder Rob Sjouke. Hij was jaren lang balletdanser bij het Nationaal Ballet. Maar kreeg, net als vele andere dansers, problemen met zijn rug. Hij kon gelukkig daarna als maatschappelijk werker aan de slag in Haarlem. Een jaar of wat geleden besloot hij om opnieuw de bakens te verzetten en werd hij full time kunstschilder. Hij prepareert zelf eigen linnen doeken voor zijn vrije werk en (portret)opdrachten van particulieren. En hij experimenteert ook met speciaal bewerkte houten panelen, zoals de oude meesters die eeuwen geleden ook gebruikten. Op de begane grond vond Rob, dankzij de St. Josephkerk, enkele jaren geleden een ideaal atelier, al moest hij er veel aan vertimmeren en verbouwen om de ruimte ook enigszins comfortabel te maken. Op 6 en 7 april a.s. doet hij voor het eerst ook mee aan ‘Over de Brug & Terug’, mede georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Bakenes.

Aan de overkant van de straat stond afgelopen zaterdag plotseling een bord met daarop de tekst ‘Vintage Upcycle Atelier‘. Een grote pijl wijst op de brede voordeur met het huisnummer 3. De deur staat, ondanks de winterse kou, op een brede kier. Links is nog een deur en als je die binnengaat, kom je in een totaal andere wereld terecht: Sjouke Atelier. Met op deze zaterdag ook een prachtige collectie brocante. En dat is weer het gevolg van een beetje uit de hand gelopen hobby van Rob’s vrouw Iris. Geboren en getogen in het Vlaamse Roeselaere. Volgens eigen zeggen heeft ze de liefde voor oude spulletjes meegekregen van haar moeder. Deze zaterdag was voor Ilse een test. Voortaan wil ze elke 3e zaterdag van de maand haar collectie ten toon stellen in het atelier van Rob. Houd de Buurtagenda op de website vriendenvandebakenes.nl. maar in de gaten.