Nieuwe, bizarre expositie in Teylers

door admin

Op 17 februari a.s. gaat in Teylers Museum aan het Spaarne een even mysterieuze als interessante, nieuwe expositie open: Surreal Science – Wonderkamer van Kunst en Wetenschap.

Glazen model van een Portugees Oorlogsschip-kwal (Circa. 1877).
Collectie Joris Loudon. Foto: Rosamond Purcell

Uitvergrote bloemen van papier-maché, fluwelen paddenstoelen, levensechte slakken van glas: verzamelaar Joris Loudon is gefascineerd door de schoonheid van 19e-eeuwse wetenschappelijke studieobjecten. In de tentoonstelling zijn 250 objecten uit zijn verzameling te zien. De Italiaanse kunstenaar Salvatore Arancio weekte ze los van hun oorspronkelijke functie als wetenschappelijk studiemodel en presenteert ze als een hedendaagse kunstinstallatie met geluid, licht, video en een selectie van zijn eigen keramische sculpturen.

Arancio (Catania, Italië, 1974) is gefascineerd door de natuur en de menselijke obsessie om die natuur te begrijpen. Hij koos 250 objecten uit Loudons verzameling en combineerde ze met geluid, licht, video en zijn eigen objecten, waardoor ze in een geheel nieuw perspectief worden geplaatst. Zo ontstaat een mysterieuze en wonderbaarlijke installatie, een fascinerende kruisbestuiving van kunst en wetenschap in het oudste museum van Nederland.  

Surreal Science was in het najaar van 2018 voor het eerst te zien in Whitechapel Gallery in Londen. Dankzij een samenwerking met dit museum is een tweede versie van deze tentoonstelling van 17 februari tot en met 3 september te zien in het museum in de Bakenes.

26 januari 2023