Open Joodse huizen op 4 mei

door admin

Ook in 2023 doet Haarlem op 4 mei mee met het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Dat is een initiatief dat uitgaat van het Joods Cultureel Kwartier. Nabestaanden, getuigen of onderzoekers vertellen ter plekke over buurtgenoten die in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur zijn vermoord of omgekomen en over gezinnen die uiteen zijn gereten: omdat ze Jood waren, of verzetsstrijder, of communist. Dat levert verhalen op die heel verschillend zijn maar allemaal authentiek. Door ze te vertellen daar waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten krijgen ze een extra tastbare dimensie.

De voormalige synagoge in de
Lange Begijnestraat.
(Collectie mr. W.F.C.C. Pijnacker Hordijk)

Er zijn verhalen over het Joodse leven voor en in de oorlog, zoals in het vroegere huis van Rabbijn De Vries aan de Bakenessergracht 46B. Kleindochter Tamar Walma-van der Molen – De Vries vertelt om 10.00 uur en 14.00 uur over het werk en leven van haar grootouders en haar ouders. In de Schuur (de plek van de toenmalige Synagoge) kunt u om 14.00 uur luisteren naar Alexander de Bruin. Andere verhalen gaan over het verzet, over razzia’s en deportaties en over onderduikers (onder meer in de Wilhelminastraat en het Rosenstock-Huessyhuis).

Sommige verhalen gaan speciaal over kinderen in oorlogstijd en onderduik: bijvoorbeeld in het Verhalenhuis in het Stadhuis. En: Stadsherstel houdt open huis in het pand waar u het voormalige Joodse gemeentegebouw aan de Lange Wijngaardstraat kunt zien voordat de restauratie van start gaat. Het complete programma vindt u op de website van het Joods Cultureel Kwartier.