Philharmonie heet vanaf nu phil.

door admin

De Haarlemse concertzaal Philharmonie heet vanaf vrijdag 17 maart kortweg phil. En de verandering blijft niet beperkt tot een nieuwe naam. De programmering verandert ook drastisch: van 80 procent klassiek en 20 procent moderne muziek en pop, wordt het voortaan 50-50. “Een ander publiek, een andere beleving en daarbij hoort ook een andere uitstraling,” meldt directeur Edwin van Balken in het Haarlems Dagblad.

Zo’n twintig geleden heette de concertzaal in de Lange Begijnestraat nog Concertgebouw. Nu krijgt het gebouw al weer een nieuwe naam. Een trend? Ook de culturele buren in dezelfde straat veranderden de namen Toneelschuur en Filmschuur nog niet zo lang geleden in het korte en krachtige Schuur. Volgens de directeur van de Philharmonie – phil. wordt het muzikale aanbod zeker niet 180 graden anders. “Maar het draagt wel bij aan onze ambitie om een diverser publiek te bereiken.”

Ook de foyer van het muziekgebouw krijgt een andere uitstraling. Edwin van Balken in het Haarlems Dagblad: “De ruimte aan de straatkant gaan we aanpassen om vooraf en na afloop van de concerten het publiek wat langer vast te houden. Met dj’s of misschien een klein optreden. Maar altijd in combinatie met ons programma. Het wordt geen op zichzelf staande horeca; daarvan heeft Haarlem al zo veel. En wat de grote foyer betreft: die krijgt nieuwe meubels en een restyling. Eigentijdser, zodat het meer bij het nieuwe karakter van phil. past.”

Een opmerkelijk detail: Het nieuw logo phil. is een ontwerp van Suze Swarte, de dochter van Joost Swarte, die verantwoordelijk is en was voor de vormgeving van de Schuur.