Spaarnestad Concert opnieuw op de gracht

door admin

Een prachtige zomeravond. Windstil. En mooie muziek en zang. Honderden enthousiaste mensen op de kade en tientallen boten in de gracht. Het toneel: de Bakenessergracht ter hoogte van het gebouw Zegelwaarden. Het publiek : in circa 40 bootjes op het water, en honderden anderen aan de overkant, soms op zelf meegebrachte stoeltjes achter tafeltjes met snacks en drnakjes. De prijs: gratis. Alleen de bootjes moesten een tijdelijke ligplaats reserveren én betalen.

In het voorprogramma stonden twee jonge talenten op het podium: de 16-jarige Daniël de Putter en de 17-jarige Lena Marguerite. Daniël de Putter speelt al vanaf zijn zesde jaar accordeon, geïnspireerd door zijn Poolse opa. Hij speelt in het ensemble MDA I uit Amstelveen. Lena Marguerite is een singer-songwriter.

Het hoofdprogramma was traditiegetrouw Het Kennemer Jeugd Orkest. Het KJO is in 1995 ontstaan en vierde in 2015 haar 20-jarig jubileum. Het is een symfonieorkest, waarin jonge mensen van 14 tot 21 jaar spelen. Zij krijgen les bij een van de muziekscholen in de regio of van privé-docenten. Onder leiding van dirigent Matthijs Broers werken de orkestleden aan hun techniek, interpretatie en hun persoonlijke stijl. Het orkest vervult een brugfunctie tussen de grotere orkesten en ensembles van muziekscholen en amateur- en studentenorkesten.

Soliste was sopraan Donij van Doorn De Nederlandse sopraan Donij van Doorn studeerde in 2009 met onderscheiding af aan het Conservatorium van Maastricht. Momenteel is Donij sopraan bij André Rieu. Haar eerste optreden met het Limburgse fenomeen was tijdens een zangstudie bij Mya Besselink. Ze zong in het koor hoog achter het orkest en herinnert het zich als een magische ervaring. Na een persoonlijk verzoek van André om in te vallen als soliste, is zij nu vast onderdeel van het orkest en reist ze de hele wereld rond.

Ook al traditiegetrouw was het slot:’Heel Haarlem Zingt’ met Josee Koning. Een hommage aan de Haarlemse tekstdichter Lennaert Nijgh (1945-2002), die twaalf jaren lang haar geliefde was. Legendarische nummers als Het land van Maas en Waal, Malle Babbe, Jan Klaassen de trompetter, Meester Prikkebeen, Het Spaarne en Liefde van Later klonken over het water, vaak meegezongen of geneuried door het publiek aan en op het water.

Een impressie van het Spaarnestadconcert 2022 is hier te zien.

Tot in 2023 op de Bakenessergracht!