Serie Miep Gies te zien op National Geographic

door admin

Vanaf dinsdag 2 mei zijn op National Geographic Televisie de eerste twee afleveringen te zien van de achtdelige serie ‘A Small Light’. Een deel van de opnamen is afgelopen najaar gemaakt in de Korte Begijnestraat en de Bakenessergracht. Op donderdag 4 mei, ook om 20.30 uur, worden deze afleveringen herhaald. De hele serie is later ook te zien op de betaalzender Disney+.

‘A Small Light’ volgt Miep Gies, de secretaresse van Otto Frank. Met de hulp van het Nederlandse verzet beschermden Miep en haar man de familie Frank en talloze anderen tegen de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Misschien kent u het verhaal van Anne Frank en haar leven in het achterhuis. Dit is wat er aan de andere kant van de boekenkast gebeurde.

In de eerste aflevering wordt Miep gevraagd de Joodse familie Frank naar een schuilplaats te brengen, onder de neus van de nazi’s. Ze verzamelt al haar moed en brengt de hele familie in veiligheid. Maar dat is pas het begin. In de tweede aflevering ‘Welcome to Switzerland’ vraagt Mieps Joodse tandarts haar of ze een plek weet waar hij kan onderduiken. Eerst doet Miep of ze van niets weet, maar als het nazigeweld toeneemt, besluit ze te helpen wie ze helpen kan.

Video A Small Light ‘Achter de Schermen’
Video A Small Light ‘Trailer’

De naam van de serie ‘A Small Light’ is gebaseerd op een uitspraak van Miep Gies. “Ik hou er niet van om een held genoemd te worden, want dat geeft de indruk dat je speciaal moet zijn om anderen te helpen,” zei zij ooit in een interview. “Ook een doodnormale secretaresse, huisvrouw of tiener kan in een donkere ruimte een klein licht laten schijnen.”

Door de secretaresse van Anne’s vader Otto Frank als hoofdpersoon te kiezen, geeft de serie een nieuwe kijk op het verhaal van Anne Frank. Het laat niet alleen het perspectief van de onderduikers zien, maar juist ook van de Amsterdammers die hun leven hebben geriskeerd in het verzet. De kijker wordt meegenomen naar verschillende momenten in het leven van Miep Gies, als kind, tiener en jonge vrouw.

De rol van Miep Gies wordt gespeeld door actrice Bel Powley, onder meer bekend van The Morning Show op Apple+ . Otto Frank wordt vertolkt door Scream- en Wolverine-acteur Liev Schreiber. Jan Gies door Joe Cole, en Billie Boullet speelt Anne Frank.

Kijk, en lees ook, het verhaal op vriendenvandebakenes.nl over de filmopnamen van Disney en de transformatie van de Korte Begijnestraat en de Bakenessegracht naar het Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog.
Foto bovenaan: National Geographic for Disney/Dusan Martincek