Restauratie toren Bakenesserkerk pas in 2024

door admin

In 2020 klopten bewoners uit de buurt aan de bel bij de gemeente omdat er stukken steen van de toren van de Bakenesserkerk naar beneden vielen. In augustus van dat jaar werden enkele tijdelijke maatregelen getroffen. Daarna zou er een aanbesteding komen voor de definitieve restauratie, die dit jaar zou moeten plaatsvinden. Maar het wordt nu waarschijnlijk pas 2024 voor de toren in de steigers gaat voor een grote restauratie.

Het bericht uit het Haarlems Dagblad van augustus 2020 over de herstelwerkzaamheden aan de toren van de Bakenesserkerk.

Volgens de gemeente was het inderdaad het voornemen om de toren in 2023 te restaureren. Maar tijdens de voorbereidingen in 2022 ontstond er in de bouwmarkt veel onrust door de oorlog in Oekraïne. De prijzen van materiaal stegen aanzienlijk. Daarnaast bleek het wenselijk een aanvullend flora- en fauna-onderzoek uit te voeren. De quickscan is inmiddels uitgevoerd en op dit moment loopt er tot einde van het jaar een aanvullend onderzoek. De eerste resultaten hiervan zijn positief en lijken de restauratie niet in de weg te staan.

De voorbereidingen zijn gestart, subsidies zijn aangevraagd en het komende half jaar wordt gebruikt om de aanbesteding rond te krijgen. Op het stadhuis verwacht men voor het einde van het jaar een aannemer te hebben gecontracteerd. Naar verwachten zullen in 2024 de werkzaamheden het gehele jaar plaatsvinden. Er is op dit moment geen reden tot zorg over de veiligheid voor de omgeving.