Stadswandeling in het spoor van de kat en de kastelein

door admin

Op dinsdag 26 september is er van 14.00 tot 15.30 uur een speciale stadswandeling voor bewoners van de Bakenes. De wandeling voert door onze wijk en de binnenstad in het spoor van vroegere buurtbewoner Wybrand Hendriks (1744-1831). De schilder en zijn witte kat woonden sinds 1785 jarenlang in het Fundatiehuis in de Damstraat, nu beter bekend als de woning van Pieter Teyler van der Hulst. Wybrand was ‘kastelein’ (= beheerder van het huis van Teyler), conservator en restaurateur van het oudste voor het publiek toegankelijke museum van Nederland.

Maar Wybrand Hendriks was ook een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Hij vond zijn onderwerpen in zijn naaste omgeving, zoals de stad Haarlem, het huis en Teylers Museum. Hij schildert niet alleen de elite, maar ook dienstmeiden, vissersvrouwen, marktlui en nachtwachten. Wandel door ‘zijn’ Haarlem met een gids van het museum en bezoek de plaatsen die voor hem van betekenis waren. Bestaan ze nog? Zijn ze veranderd of eigenlijk nog precies hetzelfde? Waarom legde hij ze vast, welke verhalen horen erbij? Bekijk Haarlem door Wybrands ogen.

Let op: deze wandeling vindt volledig buiten plaats. Je start bij Teylers Museum, maar eindigt bij Klein Heiligland 12, Haarlem, nabij het Frans Hals Museum. Van daaruit lopen we terug naar de Bakenes. Je kunt dan nog naar het Wapen van Bakenes in de Korte Begijnestraat waar om 16.00 uur de Binnenloper van de Vrienden van de Bakenes begint.

Meld je aan voor deze exclusieve stadswandeling op 26 september. Er zijn maximaal 15 kaarten à € 5,00 per persoon beschikbaar voor deze wandeling. Vrienden van de Stichting van de Bakenes krijgen voorrang. Stuur zo snel mogelijk een bericht naar dit mailadres en mis deze bijzondere stadswandeling niet.


Wybrand Hendriks was hier! (23 september t/m 7 januari )

De tentoonstelling ‘Wybrand Hendriks was hier!’ laat de veelzijdigheid van Hendriks in volle glorie zien. De vele werken van zijn hand in de collectie van Teylers Museum worden voor deze tentoonstelling aangevuld met bruiklenen van het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum, Rijksmuseum Twenthe, het Noord-Hollands Archief, het Städel Museum in Frankfurt, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel, het Muséum national d’Histoire naturelle in Parijs en enkele particuliere collecties. In het Prentenkabinet is te zien hoe Hendriks zich liet inspireren door onder meer Frans Hals en Adriaan van Ostade.

Wybrand Hendriks (1744-1831), Feest op het marktplein in Haarlem, 1825. Olieverf op paneel, 57,5 x 71,5 cm. Frans Hals Museum, Haarlem (in langdurig bruikleen aan Rijksmuseum Twenthe, Enschede).