Kunstroute ‘Over De Brug en Terug’ enorm succes

door admin

De eerste editie van ‘Over De Brug en Terug’ van zaterdag 25 en zondag 26 maart was direct een enorm succes. Overal in de wijken Bakenes en Burgwal zag je mensen met een folder/kaartje rondlopen om op bezoek te gaan bij een van de 44 expositieruimten of ateliers van de deelnemende kunstenaars en ambachtslieden. Het zonnige weer hielp zeker mee, al begon het aan het einde van de zaterdagmiddag nog even behoorlijk te regenen.

In het verleden had de Bakenes zijn ‘Rondje Bakenes’ en de Burgwalbuurt de ‘Spaarne Kunstroute’. Drie jaar geleden besloten de organisatoren om te gaan samenwerken in ‘Over De Brug en Terug’. Maar toen kregen we te maken met Corona, en kon het culturele feest geen doorgang vinden. Nu, in 2023, lukte het wel. En hoe! Alle deelnemende kunstenaars en ambachtslieden die wij spraken, waren zeer te spreken over de aantallen bezoekers die zij over de vloer kregen. Op sommige adressen ontstonden zelfs rijen. Een kunstkenner vertelde ook dat het niveau van het aanbod op de locaties heel goed was in vergelijking met de kunstroutes in het verleden.

De officiële opening op zaterdag op de Gravestenerbrug, de verbinding tussen de Burgwal en de Bakenes zou aanvankelijk worden ingeleid door cabaretier, acteur, presentator, liedjesschrijver en zanger Erik van Muiswinkel. Maar die moest door droevige omstandigheden verstek laten gaan. Maar het organisatiecomité vond op het laatste moment zangeres Fredie Kuiper bereid om deze taak over te nemen. Zij zong het befaamde, uit 1995 daterende lied ‘Haarlem, wat ben je mooi’, met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven extra couplet:
Bakenessergracht,
Via Spaarne naar de Burgwal.
Overal wordt druk geëxposeerd.
Vakwerk en kunst
Door menige mug
Ziet u over de brug
En weer terug

Kijk nog even naar het legendarische lied ‘Haarlem, wat ben je mooi’ uit 1995 en klik op de foto van Fredie Kuiper hieronder:

Kijk op https://vriendenvandebakenes.nl/2023/03/06/nieuwe-kunstroute-over-de-brug-en-terug/ voor meer informatie over de deelnemers en de adressen waar hun werk was te zien.