Voor het eerst een flashmob tijdens Spaarnestadconcert

door admin

Tijdens de opbouw van het podium voor het Spaarnestadconcert 2023 op de Bakenesessergracht zaterdagmiddag 1 juli leek het erop dat het concert in het water zou vallen. Het goot van de regen, maar vlak voor het jaarlijkse evenement begon om 20.00 uur, vielen de laatste druppels in Haarlem. En de temperatuur was ideaal voor een heerlijke muzikale avond.

Er lagen ruim 40 boten in het water en aan de even kant van de gracht stonden en zaten honderden liefhebbers, deels op houten banken, terwijl ook bewoners vanuit de huiskamer genoten van de lekker swingende muziek van de Flowertown Jazzband.

De hoofdmoot van het programma was natuurlijk het Kennemer Jeugdorkest oer leiding van dirigent Matthijs Broers. Jammer genoeg was dit het laatste concert onder zijn leiding. Later dit jaar stopt de musicus na 38 jaar jammer genoeg met het dirigeren van Kennemer Jeugd Orkest. Op 4 november a.s. leidt hij het orkest voor het laatst tijdens de ‘Grande Finale’ in de Grote Zaal van de phil.

Gasten van Matthijs Broers en het KJO waren Tom ten Broecke, Donij van Doorn en Astrid Nijgh. Het jonge talent Tom is 14 jaar oud, zit in de derde klas van de Havo en is sinds zijn 8e enthousiast pianist. Zijn liefde voor klassieke muziek zat er al vroeg in, met name voor Chopin, maar inmiddels is de lijst met favoriete componisten snel groeiende. Dit jaar heeft Tom de aanmoedigingsprijs gewonnen bij het Prinses Christina Concours.

De Nederlandse sopraan Donij van Doorn studeerde in 2009 met onderscheiding af aan het Conservatorium van Maastricht. Daar mocht zij meezingen in het koor hoog achter het orkest tijdens een concert van André Rieu. Na een persoonlijk verzoek van André om in te vallen als soliste, is zij nu vast onderdeel van het orkest en reist ze de hele wereld rond.

Het slot van het programma was uiteraard gereserveerd voor ‘Heel Haarlem Zingt Nijgh’. Dit jaar met de bronzen stem van Astrid Nijgh, zangeres en componiste, die een groots eerbetoon bracht aan Haarlemmer Lennaert Nijgh, niet toevallig ook haar ex-echtgenoot. In 1974 had ze een bescheiden hit met ‘Ik doe wat ik doe’, een autobiografisch nummer over zijn gang naar een Haarlemse prostitué dat Lennaert schreef vlak voor hun scheiding maar waarvoor zij later toch de muziek schreef.

De organisatie had dit jaar voor het eerst een zangwedstrijd uitgeschreven. De winnaar Marcel Klingeler mocht – met Astrid Nijgh als tweede stem – het prachtige lied ‘De Avond’ zingen. En deed dat meeslepend, want heel veel boten gingen ‘swingen’ tijdens het bekende nummer. Net als ook veel toeschouwers op de kade. Astrid Nijgh sloot vervolgens af met nog zo’n bekende meezinger: ‘Malle Babbe’, een lied van Nijgh geïnspireerd door een schilderij van Frans Hals. En opnieuw kwamen veel boten in de gracht in beweging. Het publiek wilde meer en scandeerde ‘We Want More’.

Astrid Nijgh leek daar niets van te willen weten en verdween van het toneel, verscholen achter een grote bos bloemen. Maar dat was maar schijn. Want voor het eerst tijdens een Spaarnestadconcert werd het publiek verrast door een flashmob. In een van de boten bleek een heel mannenkoor te zitten. En over de kade rende een vrouwenkoor naar microfoons op de kade. En weer klonk de ‘De Avond’ met de legendarische woorden ‘Ik geloof, ik geloof… Ik geloof in jou en mij’. En weer deinden de boten in de gracht op en neer, net als de armen van het publiek.