Teylers ziet er fris gewassen uit

door admin

UPDATE – De steigers en nogal schreeuwerige reclameborden zijn weer weg. Geheel volgens planning (kom daar nog maar eens om…). En de facelift met lasers van het Teylers Museum is meer dan geslaagd. De gevel van het neoklassieke pronkjuweel aan het Spaarne is hartstikke schoon geworden. Net als de beeldengroep op het dak boven de ingang, die na het laseren opnieuw gepatineerd is in kopergroen.

Op deze video’s wordt de revolutionaire wijze van schoonmaken van het markante gebouw uit de doeken gedaan.

De gevel van Teylers Museum staat sinds enige weken in de steigers voor een grondige schoonmaakbeurt. Door allerlei omgevingsfactoren is de van zand- en natuursteen vervaardigde gevel uit 1885 door de tijd heen vervuild geraakt. De vervuiling is op sommige plekken ernstiger dan op andere plaatsen. De komende maanden wordt deze vervuiling zoveel mogelijk verwijderd, met een speciale, in Italië ontwikkelde, lasertechniek. Daarnaast worden er reparaties uitgevoerd, de zand- en natuurstenen worden opnieuw gevoegd en ook de beeldengroep op het dak wordt aangepakt.

Op deze video met fraaie dronebeelden wordt uitgelegd hoe de gevel wordt schoongemaakt.

Door middel van een zeer speciale laserstraal wordt vuil als het ware verdampt. Niet alleen de apparatuur is heel specifiek, maar er zijn ook tal van fijne afstellingen om te zorgen dat de laserstraal precies dat verwijdert wat verwijderd moet worden zonder de ondergrond aan te tasten. Dat vereist jarenlange ervaring en gecertificeerde specialisten. Het is net als elk ander aspect van restauratie een echt ambacht. Door traditioneel reinigen (stralen, hogedrukspuiten of chemische middelen) kan de ondergrond verkleuren of worden aangetast. Door de specialistische apparatuur wordt alleen het vuil verwijderd en verder niets.

De reparatie wordt uitgevoerd door het bedrijf Venema Restauratie, gespecialiseerd in restauratie, renovatie en oppervlaktereiniging. TPAHG architecten begeleidt het proces. De entree van het museum blijft gewoon bereikbaar. Volgens de planning worden de ‘bekleding’ en de steigers half juni weer weggehaald.

Op deze drone-opname is goed te zien dat de vervuiling op sommige plekken ernstiger is dan op andere delen van de gevel.