Wat was het warm, én gezellig tijdens de Zomerborrel 2023

door admin

De NS vervoerde 4.000 reizigers per uur richting Zandvoort, de Mooie Nel en het Spaarne stroomden bijna over van alle bootjes van mensen die de relatieve koelte van het water opzochten, ruim 8.500 bezoekers hadden tickets bemachtigd voor het Veerplas Festival achter de Waarderpolder, en volgens het KNMI brak deze 10de juni 2023 het warmterecord aller tijden in Nederland… Met andere woorden: het was warm, of beter nog heet in de binnenstad van Haarlem, dat door een gebrek aan groen een hoge positie in het rijtje heetste binnensteden van het land bekleedt.

Niet vreemd dus dat de Zomerborrel 2023 van de Vrienden van de Bakenes wat minder bezoekers trok dan andere jaren. Hoe warm het was, kon je goed zien aan de mensen die bij elkaar stonden en zaten op het meest schaduwrijke deel van het Vrouwepleintje, naast de Bakenesserkerk. Maar het mocht de pret niet drukken. Aan de andere kant van het plein speelden heel veel kinderen in een klein zwembadje. En in de schaduw van de kerk ging het verrukkelijke ijs van Tante Saar helemaal tot de bodem op. Oude vrienden vonden elkaar weer terug, en nieuwe vriendschappen werden aangeknoopt. Kortom: de Zomerborrel was evengoed een groot succes!

Meer foto’s van de Zomerborrel 2023

Bakenesser Bikkel voor… Peter Kramer

Traditiegetrouw werd tijdens de Zomerborrel 2023 ook de Bakenesser Bikkel uitgereikt. De wisseltrofee ging dit jaar naar de woning van Peter Kramer en zijn vrouw Loes. Peter werd in 1947 geboren op de Bakenessergracht 36 (het huis met het stenen trapje) en bracht zijn jeugd door in de buurt. Nadat hij met Loes trouwde (geboren in ’t Krom) en er kinderen kwamen, moest hij verhuizen naar het Meidoornplein in Haarlem-Noord. Maar Peter mist de Bakenes nog elke dag. Misschien is dat wel de reden dat hij een enorme collectie oude foto’s, boeken en honderden mappen vol knipsels en documenten bewaart op zijn werkkamer.

Voor heel veel oudere en toekomstige artikelen over de historie van de Bakenes op de oude, en nieuwe, site van de Vrienden van de Bakenes, is Peter Kramer dé vraagbaak. Hij heeft een ijzeren geheugen. Maar als dat hem even in de steek laat, schiet Loes hem te hulp. Of zijn iets jongere zus Rinie, die ook nog dagelijks terugverlangt naar de binnenstad van Haarlem, ook nog vol weemoed terugkijkt op haar jeugd in de Bakenes, en over een nog wel eens iets beter geheugen lijkt te beschikken dan haar broer. Dus belt Peter regelmatig met Rinie in Hellevoetsluis om een ontschoten detail op te rakelen. Peter was al erelid, maar door zijn herinneringen, foto’s en documenten, verdient hij het zonder meer om de Bakenesser Bikkel een jaar lang op de schoorsteenmantel te mogen hebben.

Lees meer over de (jeugd)herinneringen van Peter Kramer in dit verhaal.

In de zomer van 1947 werd deze foto gemaakt op de Bakenessergracht, voor zijn geboortehuis op #36. Zijn hele jeugd bracht Peter door in de Bakenes, waar hij ook zijn vrouw Loes leerde kennen. De liefde voor de buurt zit nog steeds heel diep in het hart van Peter, die hij levend houdt door de opbouw van zijn gigantische archief over (de geschiedenis van) de Bakenes.