Bakenes opnieuw locatie oorlogsserie

door admin

Wat maakt onze buurt zo aantrekkelijk als ‘Amsterdamse’ filmlocatie voor oorlogsfilms en -series? Na de opnamen in september voor de Disney+ serie over Miep Gies werd in december de Josephkerk aan de Jansstraat voor een dagje omgebouwd tot de Hollandsche Schouwburg. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden Joodse Amsterdammers naar dit gebouw gebracht in afwachting van hun transport naar Westerbork.

Een zeldzame foto van Joden die in de Hollandsche Schouwburg wachten op hun vertrek naar Westerbork.
(Foto ANP)

De scènes worden gebruikt voor een EO-serie ‘De Joodse Raad’ die – naar verwachting – in 2024 wordt uitgezonden door de Evangelische Omroep op NPO1. De vijf afleveringen worden geproduceerd door productiemaatschappij Levitate Film, onder meer bekend van de film ‘De Slag om de Schelde’. Het scenario is geschreven door Roos Ouwehand (‘Mi Vida’, ‘Oogappels’) en Paul Jan Nelissen (‘Van God Los’, ‘Oorlogswinter’). De regie is in handen van Paula van der Oest, Alain de Levita en Matthijs van Heijningen jr.

De serie is mede gebaseerd op het boek dat journalist Hans Knoop in 1983 schreef over De Joodse Raad. De raad werd in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in het leven geroepen om de deportatie van de Nederlandse joden efficiënt te laten verlopen.

Het verhaal in de nieuwe serie wordt verteld door de ogen van David Cohen, de voorzitter van de Joodse Raad, gespeeld door Pierre Bokma, die blijft meebewegen met de Duitse bezetter om erger te voorkomen, maar daarmee draagt hij onbedoeld bij aan de deportatie van meer dan 100.000 Joodse Nederlanders. “In de serie worden de onvoorstelbare dilemma’s in beeld gebracht waar de Duitse overheerser de Joodse gemeenschap voor stelde,” aldus de makers.

Claire Bender speelt David Cohen’s dochter Virrie, verpleegster en later directrice van de Joodse crèche tegenover de Hollandse Schouwburg die juist honderden Joodse kinderen hielp onderduiken. Jack Wouterse is te zien als de andere voorzitter van de Raad, diamantair Abraham Asscher.

Jack Wouterse als Abraham Asscher en Pierre Bokma als David Cohen in De Joodse Raad.
(Mark de Blok / EO)