Cinema Palace in… de Oude Baaf

door admin

Welke Haarlemse Mug herinnert zich niet de bioscoop Cinema Palace in de Grote Houtstraat 111-113? Op 14 en 15 april keert deze legendarische filmzaal eenmalig terug in… jawel, de Grote of Sint Bavo kerk. Tegen een decor van metershoge kolommen en glas-in-lood-ramen wordt in het middenschip van de kerk een bioscoopgroot (en opblaasbaar) scherm opgetuigd met 250 strandstoelen en een volwaardige bar. En om de filmervaring extra meeslepend te maken, krijgt iedere bezoeker een koptelefoon, waardoor het geluid extra goed te horen is.

Op 14 april (vanaf 19.30 uur) draait in de kerk de scifi thriller Inception, een Amerikaans-Britse film uit 2010 met onder andere Leonardo di Caprio en goed voor vier Oscars. Op 15 april (ook vanaf 19.30 uur) is op het grote scherm in de Bavo Life of Pi te zien, een deels in animatie gedraaide film uit 2012. Ook goed voor vier Oscars.

Bioscoop Cinema Palace in 1983
Beeldcollectie Gemeente Haarlem

Cinema Palace had slechts één zaal, maar met zijn 550 plaatsen was dat wel de grootste filmzaal van de stad. Hiervan stond een deel op het balkon, dat opgedeeld was in gewone balkonplaatsen en loges. Deze waren voorzien van ‘loveseats’ en extra beenruimte. De bioscoop werd geopend op 5 januari 1915 en was daarmee een van de oudste bioscopen van Nederland.

In veel opzichten wilde het zich (een beetje) meten met het befaamde Tuschinski-theater in Amsterdam. Uniek tapijt in de hal, lambrisering in de zaal met eenvoudige motieven, kroonluchters en wandlampen van Venetiaans glas, een voorhang in een gouden kleur die in golven naar beneden kwam. Op 15 januari 2011 heeft Cinema Palace definitief zijn deuren gesloten na een uitverkocht slotfeest in jaren 20/30-stijl. De eigenaar – Minerva Bioscopen – heeft zijn activiteiten in de Raaks (Pathé) voortgezet. In het voormalige bioscoopgebouw in de Grote Houtstraat is nu C&A gevestigd. De bioscoopzaal is grotendeels intact gebleven met een verdieping erin.

Tickets zijn te boeken via deze link.